Als verlegen Indisch jochie van nog geen dertien, ziet Erwin van Motman zijn oudere broer en zus met hun band optreden in soos d’ Olde Skoele in het Gelderse Hattem. Het is 1979. Er gonst maar één ding door zijn hoofd: ‘dat wil ik – ik wil ook zingen’! Thuis pakt hij meteen zijn moeders haarborstel en gaat op zolder helemaal los. Zijn eerste optreden vindt weken later plaats tussen de schuifdeuren. Na eindeloos oefenen start de zingende puber zelfs zijn eigen bandje, samen met muzikale schoolvriendjes en zijn drummende grote broer.

Het eerste optreden is meteen raak. Op het culturele Meitoernooi in Zwolle heeft de band zo’n succes, dat de jury maar liefst drie tienen uitdeelt. Daarmee verdienen Erwin & co een plek in de grote show in Schouwburg Odeon. Het publiek is die avond door het dolle heen, Erwin niet minder.

Er volgen heel wat optredens: in duistere kroegjes, op straten en pleinen, de plaatselijke braderie, in discotheken, kortom de hele rataplan. Dan wil Erwin ‘next level’ gaan. Hij wordt aangenomen op het conservatorium lichte muziek in Zwolle.

Artiesten weten hem daardoor al snel te vinden als backing-vocalist. Zo vraagt hammondorganist Carlo de Wijs Erwin mee op tour te gaan met D’WYS & Voices of Soul. Carlo blijkt de eerste van een lange rij artiesten die Erwin weten te waarderen: Edsilia Rombley, Do, Berget Lewis, Michelle David, de Toppers, Tino Martin… En zo hangt Erwin z’n schooltas aan de wilgen en trekt het land door.

Internationale artiesten als Demis Roussos, Jocelyn Brown, Angie Stone, Alessandro Safini, George Benson en Vaya Con Dios maken het voor Erwin nog uitdagender. In 2004 doet hij mee als backing bij Re-union, de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival in Istanbul. Het muzikale circus behoort tot Erwin’s finest hour. Dat het nummer Without You bij de laatste vijf eindigt, doet daar niets aan af.

In Kopenhagen volgt Erwin Estill Voice Training, een vermaarde methode om makkelijker te leren zingen. In Amsterdam studeert hij ruim twee jaar bij Studio Selma Susanna (Stem Theater Muziek). Workshops Complete Vocal Technique zorgen voor nog meer verdieping.

Drieëntwintig jaar heeft hij zangles gegeven aan de Popschool Amsterdam, 16 jaar bij Vocal Academy Jozien van Dorst en begeleidde hij diverse koren.
Tegenwoordig geeft Erwin zangles in zijn eigen studio, coacht hij zangers bij opname sessies in zijn studio en coacht hij diverse koren. Ook voor het inzingen van RTV-commercials en jingles staat Erwin achter de microfoon. Hij maakt en arrangeert zijn eigen muziek, die hij op verschillende muziekplatforms uitbrengt. Optreden doet hij vooral met de harmonieuze vijfmansformatie The New Gospel Sensation en sinds kort is hij leadzanger van de Nijmeegse band Totoly Live.
28 september 2022, na een jaar studie slaagt hij voor Audio Engineer en Music Producer aan de opleiding Sound Education Nederland.

Muzikale groet,
Erwin